vineri, 9 septembrie 2011

Modificarile aduse Codului Fiscal prin OG nr. 30/2011


In MO nr. 672 din 2 septembrie 2011 s-a publicat OG nr. 30/2011 care modifica si completeaza Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.
Principalele modificari aduse  de OG nr. 30/2011 sunt :
clarificarea definirii activitatilor dependente la functia de baza din Art. 7 alin. (1)
- completarea Art. 12 - Venituri obtinute din Romania, cu o noua litera, „u) venituri realizate din transferul masei patrimoniale de la fiduciar la beneficiarul nerezident in cadrul operatiunii de fiducie.”
Se introduce astfel in Codul Fiscal notiunea de "fiducie". Conform noului Cod civil, la Art.773, fiducia este definita ca fiind ,,operatiunea juridica prin care unul sau mai multi constituitori transfera drepturi reale, drepturi de creanta, garantii ori alte drepturi patrimoniale sau un ansamblu de asemenea drepturi, prezente si viitoare, catre unul sau mai multi fiduciari care le administreaza cu un scop determinat, in folosul unuia sau mai multor beneficiari’’.
- modificarea Art. 13 lit.c) in sensul ca un contribuabil persoana juridica straina sau o persoana fizica nerezidenta care desfasoara activitate in Romania intr-o asociere, este obligat la plata impozitului pe profit,indiferent daca asocierea are sau nu personalitate juridica.
- introducerea in categoria cheltuielilor efectuate in scopul realizarii de venituri, conform Art. 21, a unor categorii noi si anume cheltuielile efectuate de operatorii economici cu evaluarea/reevaluarea activelor fixe corporale care apartin domeniului public al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale, primite in administrare/concesiune, precum si cheltuielile efectuate de operatorii economici cu inscrierea in cartile funciare sau cartile de publicitate imobiliara.
- modificarea Art. 34 privind declararea si plata impozitului pe profit, noutatea fiind alin. (2) care prevede ca incepand cu 1 ianuarie 2013, contribuabilii, altii decat cei prevazuti la alin. (4) si (5), pot opta pentru declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate, efectuate trimestrial. Termenul pana la care se efectueaza plata impozitului anual este termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit, prevazut la art. 35.
-  modificarea Art. 40 alin.1, litera b), in sensul ca sfera de cuprindere a impozitului pe venit se extindepentru persoanele fizice rezidente, altele decat cele prevazute la lit. a), asupra veniturilor obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, incepand cu data de 1 ianuarie a anului calendaristic urmator anului in care acestia devin rezidenti in Romania, cu respectarea exceptiilor tratate de conventiile de evitare a dublei impuneri incheiate cu alte state.
-  completarea Art. 42, litera g), in sensul ca nu constituie venituri impozabile, veniturile obtinute din instrainarea bunurile mobile valorificate prin centrele de colectare, in vederea dezmembrarii, care fac obiectul Programelor nationale finantate din bugetul de stat sau din alte fonduri publice.

Sursa: www.apec-romania.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu