luni, 4 iulie 2011

Profesia contabila.....incotro ?

Conform DEX economistul este persoana care se ocupa cu studierea si analiza proceselor si fenomenelor economice; specialist in stiintele economice, iar contabilul este persoana calificata care tine contabilitatea unei institutii sau a unei intreprinderi, sau persoana specializata in lucrari de contabilitate.  

Odata stabilite acestea sa incercam o analiza a ceea ce a devenit profesia contabila in ultimii 20 de ani.
Ce sanse are un absolvent de liceu economic sau de facultate cu profil economic, sa profeseze contabilitate in Romania ? Se poate angaja cu contract individual de munca in calitate de economist sau contabil intr-o entitate, sau poate profesa in calitate de expert contabil sau contabil autorizat (ca persoana fizica autorizata sau societate cu raspundere limitata).

Pentru a putea profesa ca expert contabil sau contabil autorizat, trebuie ca absolventul sa sustina examenul de acces la profesie la CECCAR - Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania. Urmeaza o perioada de stagiu timp de 3 ani, apoi sustinerea examenului de aptitudini, care ii va da dreptul sa lucreze in calitate de expert contabil sau contabil autorizat.
Infiintarea CECCAR s-a facut prin Ordonanta Guvernului 65/1994 privind organizarea activitãtii de expertizã contabilã si a contabililor autorizati.
Daca pentru contabilul autorizat de-a lungul timpului s-au schimbat prea putin competentele (modificarea esentiala fiind faptul ca nu mai pot intocmi, verifica si semna situatiile financiare) , pentru expertii contabili traseul nu a fost asa de lin, schimbarile si "spargerea" profesiei in mai multe randuri insemnand limitarea competentelor initiale.
Dar sa vedem exact succesiunea evenimentelor, incepand cu competentele stabilite pentru expertii contabili de OG 65/1994.
Conform Art. 6, expertul contabil poate executa pentru persoanele fizice si juridice urmatoarele lucrãri:
a) tine sau supravegheaza contabilitatea si intocmeste sau verifica si certificã bilantul contabil;
b) acorda asistenta privind organizarea si tinerea contabilitãtii;
c) efectueazã analize economico-financiare, audit financiar-contabil si evaluari patrimoniale;
d) efectueaza expertize contabile dispuse de organele judiciare sau solicitate de persoane fizice ori juridice în conditiile prevãzute de lege;
e) executa alte lucrãri cu caracter financiar-contabil fiscal, de organizare administrativa si informatica;
f) indeplineste, potrivit dispozitiilor legale, atributiile prevãzute în mandatul de cenzor la societatile comerciale.
Pana aici era totul clar, insa in 1999 apare OUG 75/1999 care consemneaza infiintarea CAFR – Camera Auditorilor Financiari din Romania, constituind cadrul juridic privind organizarea activitatii de audit financiar prin care se reglementeaza exercitarea independenta a mandatului de auditor financiar .
La ART. 10 se spun urmatoarele :
(1) Sunt membri ai Camerei:
a) persoanele care dobandesc in mod provizoriu calitatea de auditor financiar in conditiile alin. (2);
b) auditorii carora li se atribuie calitatea de auditor financiar definitiv, ca urmare a sustinerii examenelor prevazute la Art. 18.
(2) La constituire Camera va fi alcatuita din persoanele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii si care vor dobandi calitatea de membru provizoriu:
a) detin calitatea de expert contabil de cel putin 4 ani si au studii superioare economice;
b) sunt cenzori la societati comerciale in baza Legii nr. 31/1990, republicata, la banci, la societati de asigurare si reasigurare, in baza unor legi speciale, daca au exercitat aceasta calitate timp de 3 ani din ultimii 5 ani;
c) se bucura de o reputatie profesionala nestirbita.
Totodata OUG 75/1999, la ART. 43 face precizarea ca la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se abroga prevederile art. 6 lit. c), referitoare la auditul financiar contabil,
din Ordonanta Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 243 din 30 august 1994, aprobata si modificata prin Legea nr. 42/1995, cu modificarile ulterioare.
Prin Art. 43 se abroga prevederile Art.6 litera c) din OG 65/1994 care spune ca expertul contabil poate efectua audit financiar- contabil, ramanand valabile celelate competente.
Dar nu s-a terminat odiseea pentru ca in anul 2001 Guvernul emite OG 71/2001 care consfinteste infiintarea unui nou organism, CCF – Camera Consultantilor Fiscali.
La Art. 17.al OG 71/2001 se specifica ca societatile comerciale de consultanta fiscala si consultantii fiscali pot desfasura, pe langa activitatea de consultanta fiscala, cu respectarea conditiilor prevazute de actele normative in materie, si activitati de:
a) expertiza contabila;
b) audit financiar;
c) instruire si perfectionare in domeniul fiscal.
Art. 26. precizeaza ca la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante se abroga prevederile art. 6 lit. e), referitoare la executarea de lucrari cu caracter fiscal, din Ordonanta Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 243 din 30 august 1994, aprobata si modificata prin Legea nr. 42/1995, cu modificarile si completarile ulterioare.
A mai picat o competenta a expertilor contabili, plus ca nou- inregistratii consultanti fiscali pot desfasura si activitati de expertiza contabila si audit financiar.
Deci, sa intelegem mai bine ......si expertii contabili si consultantii fiscali au aproape aceleasi competente, cu deosebirea ca expertii contabili nu mai pot acorda consultanta fiscala !!!!
E greu de inteles, in cazul asta de ce a mai fost nevoie de un nou organism profesional, CCF, cu atributii 99% asemanatoare cu ale expertilor contabili !!!
Si ca totul sa fie si mai de neinteles, apare Norma CECCAR nr. 1044/2010 care mai da o lovitura expertilor contabili. Norma prevede infiintarea Directiei de Expertize Judiciare (DEJ) si a Directiei pentru Urmarirea Aplicarii Normelor Profesionale (DUANP)
La Art. 2 se spune ca expertizele contabile judiciare sunt efectuate de experti contabili, membri ai corpului, inscrisi in GEJ ( Grupul de Experti Judiciari ). Inscrierea expertilor contabili in GEJ se face la cererea acestora, indeplinind cumulativ urmatoarele conditii :
a) au calitatea de expert contabil, dobandita in conditiile legii, sunt inscrisi in Tabloul Corpului, cu viza la zi si au statut de membri activi.
b) au depus cererea de inscriere pentru sustinerea testului si inscriere in GEJ.
c) au promovat testul de verificare a cunostintelor privind notiuni de doctrina si deontologia profesiei contabile si legislatia finaciar- contabila, organizat in acest scop la nivelul filialei CECCAR.
d) se bucura de o moralitate ireprosabila.
In concluzie profesia de expert contabil a devenit un "hocus-pocus" . Se dau la examenele de acces si aptitudini materii care nu mai au acoperire in profesie, nemaiexistand dreptul de a profesa ( vezi audit ) si se repeta unele materii de examen ( doctrina si deontologie si legislatia financiar-contabila ) pentru a crea noi profesii ( expert contabil judiciar ) care sunt doar o "alta Marie...cu aceeasi palarie"
In ritmul acesta probabil ca in cativa ani expertii contabili, care ar trebui sa fie o elita a profesionistilor contabili, vor ajunge sa lucreze evidenta contabila primara si, eventual, contabilitate de gestiune !!! Celelalte atributii vor fi impartite in functie de interesul crearii vreunui alt organism care sa mai confiste din competentele si asa "subtiri" ale expertilor contabili.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu